Afluisterapparatuur kan situaties verhelderen. Bij het maken van afspraken, een mondelinge overeenkomst of ter controle van werknemers: afluisterapparatuur liegt niet. Bij een geschil of rechtszaak worden geluidsopnamen soms als rechtsgeldig bewijs geaccepteerd. Toch is het gebruik van afluisterapparatuur niet in alle gevallen toegestaan. In dit artikel ontdekt u wanneer het rechtmatig is om afluisterapparatuur te gebruiken.


Afluisteren van werknemers

Werkgevers houden werknemers graag in de gaten. Het afluisteren van werknemers is vooral bedoeld om de productiviteit en manier van werken te controleren. Ook kan het helpen om bedrijfsfraude te voorkomen. Als er een gegronde reden is voor het opnemen van een gesprek wordt dit toegestaan, vaak wordt er vooraf wel toestemming gevraagd.


Afluisterapparatuur in thuissituaties

Binnen thuissituaties wordt afluisterapparatuur op allerlei manieren ingezet en blijkt het vaak lastig te controleren wanneer dit gebeurt. U dient zicht echter te realiseren dat stiekem afluisteren in het beginsel strafbaar is. Dit wordt anders wanneer afluisterapparatuur wordt ingezet voor gerechtvaardigde doeleinden, in dat geval hebben politie en justitie daar bevoegdheden voor.


Opnemen van een telefoongesprek

Voert u zelf een telefoongesprek? Dan mag u dit opnemen. U hoeft hiervoor geen toestemming te vragen en u hoeft dit niet te melden. U mag echter geen telefoongesprekken afluisteren waaraan u zelf niet deelneemt. Toch kan het soms nodig zijn om dergelijke gesprekken af te luisteren, bijvoorbeeld als er fraude of criminaliteit vermoed wordt. In dit geval kan een rechter beslissen dat opnemen toelaatbaar is.


Wanneer is het echt strafbaar?

Het afluisteren van gesprekken vormt een grijs gebied. Wanneer is het toegestaan en wanneer is het echt strafbaar? Dit hangt af van uw situatie, de rechter oordeelt uiteindelijk of een opname onrechtmatig of legaal verkregen is. Het verspreiden van opnames is niet toegestaan, tenzij deelnemers van een gesprek hier toestemming voor hebben geven. Deze toestemming hoeft niet altijd specifiek verkregen te zijn. Worden er geluidsopnamen gemaakt bij een meeting, toespraak of festival? Geef dit bij de toegangspoort of ingang aan. Bij het betreden van een ruimte gaat de toeschouwer of deelnemer akkoord met het maken van geluidsopnames. Zoals u ziet gelden er in allerlei situaties verschillende regels!


Geluidsapparatuur onopvallend gebruiken

Afluisterapparatuur kan nuttig zijn, houd er echter rekening mee dat geluidsapparatuur niet opvalt. Maak gebruik van een kleine voice recorder of kies een gebruiksvoorwerp waarin een opnameapparaat zit ingebouwd. Deze afluisterapparatuur is niet zichtbaar en valt niet op. Kies eventueel voor afluisterapparatuur met bewegingsdetectie. De melder reageert wanneer er bewogen wordt, vervolgens wordt er een geprogrammeerd nummer gebeld en is het mogelijk om af te luisteren. U hoort zo direct wat zich in de omgeving van het afluisterapparaat afspeelt. Meer weten over het inzetten van afluisterapparatuur? Wij nodigen u van harte uit in één van onze showrooms of spreken u graag persoonlijk! Bereik ons telefonisch en per e-mail via +31(0)306303631 of support@sitcon.nl.