Mag ik illegaal verkregen beeld of geluid als bewijsmateriaal gebruiken?

Wanneer er iemand verdacht wordt dient er bewijsmateriaal te worden verzameld om deze verdenking hard te maken. Ook voor het verzamelen van bewijsmateriaal bestaat wet- en regelgeving, wanneer u zich daar niet aan houdt, zal bewijsmateriaal onrechtmatig zijn en kunnen er problemen ontstaan tijdens een rechtszaak. Toch kan ook dit soort bewijsmateriaal worden aangedragen en kan er op basis daarvan alsnog een veroordeling plaatsvinden. Een rechter zal in dat geval bepalen welk belang het zwaarst weegt. In het beginsel is het verstandig om na te denken over het inzetten van technische hulpmiddelen. Bedenk wat wel of niet mag en gebruik het minst zware middel om uw doel te bereiken.

Beeld- of geluidsmateriaal opnemen

Let op de volgende zaken:

  • Het opnemen van bewakingsbeelden is toegestaan wanneer dit op het eigen terrein plaatsvindt.
  • Het is niet zomaar toegestaan om bewakingsbeelden op te nemen van uw eigen personeel. Daar dient een gegronde reden voor te zijn!
  • Een gesprek kan vaak alleen worden opgenomen wanneer u aan dit gesprek deelneemt. Daar hoeft vaak geen toestemming voor gevraagd te worden!
  • Wilt u geluidsmateriaal opnemen zonder zelf deelnemer te zijn? Alleen de overheid beschikt over bevoegdheden om op dit soort momenten geluidsopnames te maken.

Beeldmateriaal maken

U vindt bij Sitcon.nl verschillende oplossingen voor het maken van beeldmateriaal. In het assortiment zijn zowel verborgen als zichtbare bewakingscamera’s te vinden. Vindt u scherp beeld belangrijk? Dan kunt u het best voor een bekabeld systeem kiezen en deze verdekt opstellen. Op deze manier kunnen er scherpe beelden worden vastgelegd en is het eenvoudiger om personen te herkennen. U kunt zowel voor complete systemen als losse bewakingscamera’s kiezen. Wat betreft verborgen camera’s kunt u allerlei kanten op! Zo kunt u speciale knoopcamera’s gebruiken en zal daardoor niemand zien dat er opnames gemaakt worden. Deze camera’s zijn enorm klein en kunnen eenvoudig in uw kleding verstopt worden. Houd er rekening mee dat er een gegronde reden moet zijn voor het maken van opnames met een knoopcamera, illegaal bewijsmateriaal kan een rechtszaak bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Als er geen gegronde reden is om beeldmateriaal te maken is het dan ook beter dit niet te doen. Is er sprake van ontvreemding of spelen andere risico’s een rol? Dan zijn dat gegronde redenen om bewijsmateriaal te verzamelen. Uiteraard kan alleen een rechter hier uiteindelijk over beslissen.

Geluidsmateriaal opnemen

Wilt u geluid opnemen? U kunt in dat geval een speciale recorder onder de tafel plaatsen, in uw pen of in een ander object. Voor het opnemen van telefoongesprekken kunt u andere oplossingen gebruiken. Denk aan speciale software of een recorder die op uw vaste lijn wordt aangesloten. Meer weten over het legaal verzamelen van bewijsmateriaal? Wij nodigen u van harte uit in één van onze showrooms of spreken u graag persoonlijk! Bereik ons telefonisch en per e-mail via +31(0)306303631 of [email protected].Delen:

Google
Sitcon Betaalmogelijkheden Winkels

© 2007 - 2019 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.8 / 10 = 99 beoordelingen