Overweegt u om camerabeveiliging rondom uw woning te plaatsen? Dan is het verstandig om na te denken over de geldende wet- en regelgeving. Op deze manier kunt u bepalen wat er wel en niet mogelijk is en kunt u uw eigendommen en bewoners op een legale manier beschermen.

Wet- en regelgeving omtrent camerabeveiliging rondom woning

Als u camerabeveiliging rondom uw woning gebruikt is het goed om te weten dat dit in het beginsel niet verboden is. In principe valt dit niet onder de wet bescherming persoonsgegevens en houdt bijvoorbeeld de autoriteit persoonsgegevens daar geen toezicht op. Wel rekent men er in dit geval op dat een camera niet gericht is op de openbare weg of eigendommen van iemand anders. Als bewakingscamera’s op de openbare weg gericht zijn of terrein en eigendommen van iemand anders filmt is dat wel het geval. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt in dit geval toezicht.

Aanbevelingen Autoriteit Persoonsgegevens

Richt u uw bewakingscamera’s op de eigendommen of het terrein van iemand anders? Dan mag de Autoriteit Persoonsgegevens zich hiermee bemoeien. Het is daarom goed om u aan de aanbevolen verantwoordelijkheden te houden. Denk aan:

  • - Bedenk waarvoor u uw bewakingscamera’s gebruik en schrijf dit eventueel op. Dit dient een gerechtvaardigd belang te zijn: denk aan het bewaken van uw eigendommen. Leg eventueel zelfs vast wie hiervoor verantwoordelijk is.

  • - U dient vast te stellen waarom het gebruik van camera’s noodzakelijk is.

  • - Denk na over hoelang u bewakingsbeelden bewaart en wat er met de beelden wordt gedaan. Zorg ervoor dat uw bewakingsbeelden niet in handen van iemand anders komen.

  • - Informeer eventueel de betrokkenen als deze gefilmd zullen worden.

  • - Wanneer u beelden online plaatst dient er toestemming te zijn van de mensen die op de camerabeelden te zien zijn.

Meer weten? Via deze link kunt u zien welke verantwoordelijkheden u heeft. De verantwoordelijkheden zijn opgesteld door de Autoriteit Persoonsgegevens. In dit document kunt u de beleidsregels voor de toepassing van bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens en de Wet politiegegevens vinden. Heeft u illegaal beelden opgenomen? Dan hoeft dat niet te betekenen dat dit niet als bewijs kan dienen. Houd er echter wel rekening mee dat het op een illegale manier verkrijgen van bewakingsbeelden ook voor uzelf een boete of gevangenisstraf kan opleveren.

Bewakingscamera’s kopen via Sitcon.nl

Wilt u meer weten over de wet- en regelgeving rondom bewakingscamera’s? Wij kunnen u verder van dienst zijn en eventueel adviseren welke bewakingscamera’s het best bij u passen. Wij nodigen u van harte uit in één van onze showrooms of spreken u graag persoonlijk! Bereik ons telefonisch en per e-mail via +31(0)306303631 of support@sitcon.nl.